Начало Основна линия Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала
7809
Икономика

Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала

Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала. Това заяви собственикът на винарската изба Светлана Славова.Тя подчерта, че избата произвежда оранжеви вина от 2020 г., но за пръв път ще използва този сорт. "Оранжеви вина са най-общо казано бели вина, направени по "червена технология".

| 26 Септември 2025, 09:18 ч.
Винарска изба
Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала
Снимка © БТА

Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала. Това заяви собственикът на винарската изба Светлана Славова.

Няма непобедима пандемия, която е пряка функция от начина ни на живот. Това з

Двама души са загинали, а 24-ма са ранени при 22 тежки пътни катастрофи в стр

Отказът на министри да участват в делегации на президента означава, че работя

Интензивен е трафикът на вход за леки автомобили на Граничния контролно-пропу

Общо 1160 бегачи се включиха в седмото издание на маратона К3 Ултра в Златогр

Тя подчерта, че избата произвежда оранжеви вина от 2020 г., но за пръв път ще използва този сорт. "Оранжеви вина са най-общо казано бели вина, направени по "червена технология". Ако при белите вина смачкваме гроздето, издърпваме сока и той ферментира, то при червените вина ферментира с твърдите части в големи съдове от инокс и след това те се махат, за да стане виното", обясни Светлана Славова.

За оранжевото вино, което е известно още като "амбър", използваме технологията за червено грозде. За направата му използваме квеври, които са грузински глинени съдове с яйцевидна форма. Грузия е страната, за която има данни, че е правено вино преди 8000 години. Използваме и закопани в земята квеври, което е традиционният начин, защото така се поддържа най-добре температурата", посочи собственикът на винарската изба.

Собственикът съобщи, че до края на годината "Александра Естейт" ще пусне в продажба и вино от непознатия за България сорт Рибола джала, което ще бъде и новият продукт от серията оранжеви вина. "Експериментираме с него, защото до този момент сортът не е използван в страната ни. И всъщност това е ново оранжево вино от този сорт. В предходните години сме правили от совиньон гри и верментино. Това е акцентът в нашата изба – да съчетаваме различни сортове и съдове за ферментация. Такъв пример е и рубинът, за който само ние използваме квеври", посочи Светлана Славова.

Освен с международни сортове като Каберне, Мерло, Совиньон блан, Тамянка и Шардоне, избата работи и не толкова популярни като <урведър, който не е сред най-разпространените в България, но избата го използва в съчетания за купажни вина. По нейните думи, освен с глинените квеври, избата разполага с бетонови яйца, които са съвременен вариант на традиционните глинени съдове, дъбови бъчви и иноксови съдове. "Обикновено в глинените и бетонови съдове се запазват характеристиките на самия сорт, защото материалите не отдават нищо и остават изчистени в истинския си вид", подчертава Светлана Славова.

Сред останалите специфични акценти, които винарската изба предлага, е съчетание на Совиньон блан с различен произход – от северна и южна България. "Интересно е да се сравняват двата вида, защото те са много различни като характеристики заради климата. Тамянката също много се харесва и лесно се възприема от хората по принцип, защото е много лека, ефирна и с по-нисък алкохолен градус", посочи Светлана Славова и допълни, че от белите вина избата съчетава не толкова познатите сортове – Русан и Марсан, които ферментират заедно, а не се купажират поотделно. "Шардонето, което правим, е в бетоновото яйце, за да предложим не толкова натоварено откъм вкус и аромат с дъбови нотки вино. При розето също използваме два не толкова популярни сорта – Мурведър и Гренаж", добавя собственикът на "Александра Естейт".

Не помня от 1994 г. колективен спорт да е събирал толкова много емоции, каза

Община Кюстендил ще направи реконструкция на магистралния водопровод за минер

Общинският съвет в Бургас гласува Общината да кандидатства пред Национален фо

Тя коментира и тазгодишната реколта грозде, която определя като много слаба. "Не познавам по-лоша година от тази, защото имаше много измръзвания, осланявания и градушки. Добивите, въобще ако има такива, са много ниски, което води до това, че тези, които са успели да запазят по някакъв начин реколтата, в момента извиват ръцете ни и продават грозде на двойно по-висока цена от миналата година. Ако миналата година сме купували на цена 1 – 1,20 лева, тази година гроздето струва между 1,80 и 2,50 лева", посочи Светлана Славова.

В своите съвети при избор на вино тя подчертава, че най-важно е правилното съчетание с храната. "Дори най-доброто вино може да бъде "убито" от неподходяща комбинация. Обратно – едно не много впечатляващо вино, поднесено правилно, може да донесе истинска наслада. А най-важното при консумацията е компанията – тогава всичко друго няма значение", споделя Славова.

Винарска изба "Александра Естейт" се намира в село Средно градище, сред Чирпанските възвишения. Историята започва през 2012 г., когато проектът стартира, за да произведе първата си реколта вина от собствени лозя през 2013 г. Важен етап от развитието на избата е създаването на нейния винен дом през 2019 г., когато автентична каменна къща е реновирана и оборудвана с всичко необходимо за винопроизводство – съдове за винификация, бутилираща линия, бъчви за отлежаване, грузински квеври и бетонни яйца.

През годините "Александра Естейт" създава няколко запомнили се и до днес брандове вина, отличаващи се с характерния стил на избата – изразителни, комплексни и в същото време елегантни и сочни, според първоначалния замисъл на проекта, който се следва и днес.

От реколта 2023 технолог е талантливата Моника Кенарова, която придава своя почерк на утвърдилите се вече в портфолиото на избата вина и участва в създаването на нови такива. Произвеждат се бели, розета и червени вина в няколко серии.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
Вицепремиерът Атанас Зафиров, който е председател на Националния съвет по етническите и демографските въпроси, ще бъде сред лекторите в 18-ата среща на Европейската платформа за ро ...
Областният управител на Добрич препоръча наблюдение на критична инфраструктура предвид прогнозата за валежи и силен вятър
Областният управител на Добрич Живко Желязков препоръчва да се организира наблюдение на водоемите и речните корита и най-вече на рисковите участъци в урбанизираните територии с огл ...
Над 200 заявления на ден постъпват по проект „Избирам България“
За първите 24 часа от началото на проекта „Избирам България“  бяха подадени 420 молби. Над 200 са заявленията на ден, информира социалният министър Борислав Гуцано ...
Илхан Мустафов е новият директор на Общинското предприятие „Паркстрой“ в Разград
Новият директор на Общинското предприятие „Паркстрой“ в Разград е Илхан Мустафов. Той встъпи в длъжност днес, като бъде на ръководната позиция до обявяване на конкурс, ...
В Елхово откриха новопостроена сграда на Дома за стари хора
В Елхово официално беше открита новопостроената сграда на Дома за стари хора, съобщиха от общинския пресцентър. Изграждането е на стойност близо 1,4 млн. лева от Националния план ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
Вицепремиерът Атанас Зафиров, който е председател на Националния съвет по етническите и демографските въпроси, ще бъде сред лекторите в 18-ата среща на Европейската платформа за ро ...
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“, съобщи главният експерт в администрацията Десислава Стойова. Тя допълни, че след миналогодишн ...
В девет квартала на Сливен на 2 октомври няма да има вода заради ремонт на водопровод
Частично прекъсване на водоподаването ще има в Сливен на 2 октомври, съобщават от „Водоснабдяване и канализация (ВиК) – Сливен“ ООД. Заради ремонт на водопровод к ...
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
Военно окръжие – Добрич отбеляза днес 85 години от своето създаване. Празникът бе организиран заедно с Младежки център „Захари Стоянов“ – Добрич. Той бе под ...
Окръжна прокуратура е внеса обвинителен акт срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис и още трима общински служители
Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в Окръжния съд обвинителен акт срещу бившия кмет на община Кърджали Хасан Азис и трима служители на администрацията за длъжностно присвояване ...
Тикер в 04:45 ч.
Вицепремиерът Атанас Зафиров, който е председател на Националния съвет по етниче ...
Начало Основна линия
7809
Икономика

Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала

Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала. Това заяви собственикът на винарската изба Светлана Славова.Тя подчерта, че избата произвежда оранжеви вина от 2020 г., но за пръв път ще използва този сорт. "Оранжеви вина са най-общо казано бели вина, направени по "червена технология".

| 26 Септември 2025, 09:18 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Винарска изба
Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала
Снимка © БТА

Винарска изба "Александра Естейт" планира да пусне в продажба оранжево вино от нов и непознат за България сорт - Рибола джала. Това заяви собственикът на винарската изба Светлана Славова.

Тя подчерта, че избата произвежда оранжеви вина от 2020 г., но за пръв път ще използва този сорт. "Оранжеви вина са най-общо казано бели вина, направени по "червена технология". Ако при белите вина смачкваме гроздето, издърпваме сока и той ферментира, то при червените вина ферментира с твърдите части в големи съдове от инокс и след това те се махат, за да стане виното", обясни Светлана Славова.

За оранжевото вино, което е известно още като "амбър", използваме технологията за червено грозде. За направата му използваме квеври, които са грузински глинени съдове с яйцевидна форма. Грузия е страната, за която има данни, че е правено вино преди 8000 години. Използваме и закопани в земята квеври, което е традиционният начин, защото така се поддържа най-добре температурата", посочи собственикът на винарската изба.

Собственикът съобщи, че до края на годината "Александра Естейт" ще пусне в продажба и вино от непознатия за България сорт Рибола джала, което ще бъде и новият продукт от серията оранжеви вина. "Експериментираме с него, защото до този момент сортът не е използван в страната ни. И всъщност това е ново оранжево вино от този сорт. В предходните години сме правили от совиньон гри и верментино. Това е акцентът в нашата изба – да съчетаваме различни сортове и съдове за ферментация. Такъв пример е и рубинът, за който само ние използваме квеври", посочи Светлана Славова.

Освен с международни сортове като Каберне, Мерло, Совиньон блан, Тамянка и Шардоне, избата работи и не толкова популярни като <урведър, който не е сред най-разпространените в България, но избата го използва в съчетания за купажни вина. По нейните думи, освен с глинените квеври, избата разполага с бетонови яйца, които са съвременен вариант на традиционните глинени съдове, дъбови бъчви и иноксови съдове. "Обикновено в глинените и бетонови съдове се запазват характеристиките на самия сорт, защото материалите не отдават нищо и остават изчистени в истинския си вид", подчертава Светлана Славова.

Сред останалите специфични акценти, които винарската изба предлага, е съчетание на Совиньон блан с различен произход – от северна и южна България. "Интересно е да се сравняват двата вида, защото те са много различни като характеристики заради климата. Тамянката също много се харесва и лесно се възприема от хората по принцип, защото е много лека, ефирна и с по-нисък алкохолен градус", посочи Светлана Славова и допълни, че от белите вина избата съчетава не толкова познатите сортове – Русан и Марсан, които ферментират заедно, а не се купажират поотделно. "Шардонето, което правим, е в бетоновото яйце, за да предложим не толкова натоварено откъм вкус и аромат с дъбови нотки вино. При розето също използваме два не толкова популярни сорта – Мурведър и Гренаж", добавя собственикът на "Александра Естейт".

Тя коментира и тазгодишната реколта грозде, която определя като много слаба. "Не познавам по-лоша година от тази, защото имаше много измръзвания, осланявания и градушки. Добивите, въобще ако има такива, са много ниски, което води до това, че тези, които са успели да запазят по някакъв начин реколтата, в момента извиват ръцете ни и продават грозде на двойно по-висока цена от миналата година. Ако миналата година сме купували на цена 1 – 1,20 лева, тази година гроздето струва между 1,80 и 2,50 лева", посочи Светлана Славова.

В своите съвети при избор на вино тя подчертава, че най-важно е правилното съчетание с храната. "Дори най-доброто вино може да бъде "убито" от неподходяща комбинация. Обратно – едно не много впечатляващо вино, поднесено правилно, може да донесе истинска наслада. А най-важното при консумацията е компанията – тогава всичко друго няма значение", споделя Славова.

Винарска изба "Александра Естейт" се намира в село Средно градище, сред Чирпанските възвишения. Историята започва през 2012 г., когато проектът стартира, за да произведе първата си реколта вина от собствени лозя през 2013 г. Важен етап от развитието на избата е създаването на нейния винен дом през 2019 г., когато автентична каменна къща е реновирана и оборудвана с всичко необходимо за винопроизводство – съдове за винификация, бутилираща линия, бъчви за отлежаване, грузински квеври и бетонни яйца.

През годините "Александра Естейт" създава няколко запомнили се и до днес брандове вина, отличаващи се с характерния стил на избата – изразителни, комплексни и в същото време елегантни и сочни, според първоначалния замисъл на проекта, който се следва и днес.

От реколта 2023 технолог е талантливата Моника Кенарова, която придава своя почерк на утвърдилите се вече в портфолиото на избата вина и участва в създаването на нови такива. Произвеждат се бели, розета и червени вина в няколко серии.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
Областният управител на Добрич препоръча наблюдение на критична инфраструктура предвид прогнозата за валежи и силен вятър
Над 200 заявления на ден постъпват по проект „Избирам България“
Илхан Мустафов е новият директор на Общинското предприятие „Паркстрой“ в Разград
В Елхово откриха новопостроена сграда на Дома за стари хора
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
На преден план
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
Основна линия
В девет квартала на Сливен на 2 октомври няма да има вода заради ремонт на водопровод
В детайли
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
Местен фокус
Окръжна прокуратура е внеса обвинителен акт срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис и още трима общински служители
Сфера
Община Шумен се включи в Европейската седмица на спорта #BeActiveTour
На преден план
Белгийски гражданин е задържан за отглеждане и притежание на канабис в Карнобат
В детайли
Очакват се интензивни валежи и променливо време на Витоша в четвъртък и петък, предупреждават от Столичната община
В детайли
България е твърдо ангажирана с целта за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.
В детайли
Русия трябва незабавно да освободи пленените украински журналисти
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.